HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALI?..

Amacımız biliyoruz ki hazırlanmakta olduğumuz sınav, fakat bu sınava çalışırken bilgi edinmek için çalışırsak ve geçici hafızadaki bilgileri düzenli uygulanması gereken şekilde tekrar yaparsak kalıcı hafızaya atmış oluruz.

Ve sınav yaklaştığında unuttum diye bir sorun yaşamayız. Bunlar bir sistem bir teknik istiyor. Bu işin uzmanları sistemli ve verimli tekniklerle çalışma diye boşuna mı öğrencileri uyarıyor dersin. Tecrübe ve bilgiden faydalanmak gerek diye düşünenlerdenim.

TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞMALI?

NASIL ÇALIŞIRSAK VERİMLİ OLUR?

Peki, gelelim Türkçe dersine

Hangi ders nasıl çalışılmalı konumuza Türkçe nasıl çalışılmalı ile başlıyoruz

Türkçe dersini kimimiz çok severken kimimizin de korkulu rüyası halindedir. Genellikle derslerde başarılı olmanın yolunun çok çalışmaktan geçtiği düşünülür. Gerçekten bu böylemidir. Bir tek çok çalışmak mıdır önemli olan. Yoksa sistemli ve verimli çalışmak mı? Bir konuya harcadığın zaman mıdır senin çok çalıştığını gösteren. Senin o konuyu kavraman mı? Acaba yanlışı biz nerde yapıyoruz sınav odaklı çalışmada mı?

Bence öyle. Sınav odaklı çalışma yaptığımızda bilgi edinme amacı ortadan kalkıyor sadece geçici hafıza da bir süre kalıyor ve yazılıdan not almanı sağlayabilir.

Merkezi sınavlar; zaman isteyen, sürekli yeni konular çalıştığın bir süreçtir. Bir önce çalıştığın konuyu unuttuğundan şikâyetçi olduğun durumun nedenini hiç kendine sordun mu?

Türkçe dersinden istenilen verimi almak sanıldığından kolay olabilir. Türkçe kolay bir derstir diyemem ancak verim almak kolaydır diyebilirim. Türkçe günlük hayatımızda bizim işimize yarayacak bilgilerle doludur. Günlük hayatımızda daha dikkatli bir Türkçe konuşup, yazmalıyız. Türkçe düşünmek, Türkçe yazmak, Türkçe konuşmak için Türkçedeki bütün kuralları bilirsek yani Türkçeyi yaşamımızın içine sokarsak dersteki başarı kendiliğinden gelecektir.

Türkçe dersi iki bölümden oluşur. Biri dilbilgisi diğeri anlam bilgisidir.

Müfredata göre de dörde ayrılır.

Dilbilgisi

Anlam bilgisi

Yazım kuralları ve İmla bilgisi

Anlatım bozuklukları

İlköğretim ve lise öğrencilerin Türkçe çalışma yöntemleri birbirinden farklıdır. Türkçe diğer derslerdeki başarınızı da arttıran en temel becerileri kapsar.

Türkçe dersi anlamak ve anladığını yorumlama gücünü geliştirir. Türkçe dersini çalışırken konular birbirinden bağımsız değildir. Bu yüzden dersi dikkatli dinlemek gerekir. Önemli yerler mutlaka renkli kalemle çizilmeli, not tutulmalı, anlatılanların benzerlikleri veya zıtlıkları karşılaştırılırsa daha verimli olur.

Konuyu okuyup öğrendikten sonra anladıklarını kendi cümlelerinle tekrar özet haline getirebilirsin. Emin ol bunun çok faydasını göreceksin.

Tabiki de diğer önemli konu tekrar belli aralıklarla tekrarları yapılmalı bunun için uygun yöntem izlemesin. Tekrar yapılmaya konu unutulurken tekrar edilen konu içselleşir.

HER GÜN KİTAP OKUYAN İYİ BİR OKUR OLMALISIN

Paragraf çözümünde en etkili yöntemlerin başında kitap okumak gelir. Bazen uzun paragraflar en kolay sorular olabiliyor zaman alır düşüncesi ile atlanmamalıdır.

Hızlı okuma yeteneğini geliştirirseniz size zaman yönünden avantaj sağlar.

Okur olmak, okuyucu olmak bu iki kavram birbirinden çok farklıdır.

Mesela bir okuyucuya boş zamanlarında ne yaparsın diye sorsanız size kitap okurum der. Çok kitap okumak iyi bir okur olmak anlamına gelmez. Paragraf sorusu çözerken motivasyonunuz, kitap alt yapınız olduğu için daha kolay olur.

LGS, YKS, KPSS sınavlarında sorulan Türkçe sorularının %60’ı okuduğunu anlama, yorumlama, değerlendirme, analiz, sentez ve benzeri becerileri sınamaya yöneliktir. İyi bir okur, okuma hızı ve etkili okuma becerisi gelişmiş olduğu için çok kısa süre de bu soruları doğru yanıtlamanız mümkün. Cümle içinde geçen atasözü, deyimler, entelektüel bilgi gerektiren kelimeleri iyi bir okur daha çabuk kavrar. Paragraf çözme hızınız artar.

DÜZENLİ OLARAK DERS ÇALIŞMALI VE NOT ALMALI

Düzenli olarak ders çalışmak bir tek Türkçe dersi için bütün dersler için geçerlidir. Çalışma programınıza günlük Türkçe çalışmayı mutlaka ekleyin derim. Paragraf sorularını çözmek düzenli çalışmak istiyor.

Kendinize göre kısa notlar alırsanız konu tekrarı yaparken işiniz kolaylaşır. Bu notları düzenli olarak tekrar etmek daha kolay olur. Bir de test çözdüğünüzde yanlışlarınıza bakmanız gerektiği için bu notlardan faydalanabilirsin.

Metinleri, zihinde resme dönüştürüp canlandırırsan anlaman kolaylaşır.

5N 1K sorularını sorarak dinleme yapmak olayların, durumların anlaşılmasını ve eleştirel bakıl açının gelişmesine yardımcı olur.

DİLBİLGİSİNE GEREKEN ÖNEM VERİLMELİ

Dilbilgisi sorularını çözebilmek için sözcüklerin tanımlarını bilmeniz gerekiyor. Sözcüklerin tanımını bilmediğimizde sorunun bizden ne istediğini bile tam olarak anlamıyoruz.

Çalıştığınız kaynak çok önemli kendinize uygun bir kaynak alıp, onunla çalışmalısın.

Dilbilgisi aslında göründüğü kadar zor değildir bir bütünlük vardır. Bence dilbilgisi çalışırken kavram haritası ve zihin haritası oluşturabilirsin. Öğrenmede etkili bir yöntemdir.

Dilbilgisi bilgiye dayanır. Dilbilgisi konularında ki eksikler tamamlanmalı, konuların ayrıntılarına dikkat edilmeli ve dilbilgisi temel kulaları çok iyi bilinmeli.

Dilbilgisi konularının tablolarla özet çıkarılması özellikle de görsel hafızası kuvvetli öğrenciler için faydalı olur.

İşitsel öğrencilerde konuları okurken seslerini kaydedip daha sonra bu kaydı dinlemeleri faydalı olabilir.

Konuların ardından mutlaka test çözülmeli. Test çözmek kalıcı öğrenmenin gerçekleşmesine yardımı olur.

Burada en çok sorulan soru şu oluyor

Kaç soru çözülmeli?

Bence soru sayısından çok, sorunun içeriğine dikkat edilmeli. Çözemediği boş bıraktıklarına ve yanlışlarına hemen bakıp düzeltmeli. Sizce de böyle değil mi?

ÇALIŞMAK HER ŞEYİ FETHEDER.

EBRU EKER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir